Als je vaak zelf brood bakt of van plan bent dat te gaan doen, kan het slim zijn om eens te kijken naar broodverbeteraars. Deze handige producten zorgen ervoor dat je zelfgebakken brood net zo vers en smakelijk is als dat van de bakker. Zonder broodverbeteraar loop je namelijk het risico dat je zelfgebakken brood snel uitdroogt en niet lang vers blijft. Vaak moet je het brood dan al binnen een dag opeten. Door simpelweg een broodverbeteraar aan het brooddeeg toe te voegen, kun je veel langer genieten van jouw zelfgebakken brood. In dit artikel vertellen we je alles wat je over deze handige hulpstof moet weten, lees dus snel verder!
Wat is een broodverbeteraars?Broodverbeteraar is een mix van verschillende ingrediënten zoals suikers, vezels en zout. Deze ingrediënten hebben allemaal een positieve invloed op het brooddeeg. Door een broodverbeteraar door het deeg heen te kneden, krijg je een brood dat langer vers en lekker blijft en minder snel uitdroogt. Dat is natuurlijk ideaal als je wat langer wilt kunnen genieten van je zelfgebakken broden!
Welke soorten broodverbeteraars zijn er?Er zijn verschillende soorten broodverbeteraars waaruit je kunt kiezen. Een aantal daarvan zijn ascorbinezuur, desempoeder en gerstemout. Sommige verbeteraars zijn meer geschikt voor bepaalde soorten brood dan andere. Zo zijn er speciale verbeteraars voor bijvoorbeeld vruchtenbrood, krokant brood en kleine broodjes. Als je liever gewoon één product gebruikt, kun je ook prima kiezen voor een algemene broodverbeteraar.
Ook professionele bakkers gebruiken broodverbeteraars!Misschien wist je het nog niet, maar ook professionele bakkers gebruiken broodverbeteraars om hun brood langer vers en lekker te houden. Koop je brood bij de bakker? Dan kun je zelf een aantal dingen doen om het brood extra lekker te houden. Bewaar het brood bijvoorbeeld in een broodtrommel of vries het in. Je kunt dan elke dag de hoeveelheid brood laten ontdooien die je op dat moment wilt eten. Het is wel goed om te onthouden dat broodverbeteraars geen wondermiddelen zijn die je brood eindeloos vers houden. Ook brood waarin broodverbeteraar is verwerkt, kan bederven.
Waarom kiezen professionele bakkers voor broodverbeteraars?Vroeger was het vrijwel ondenkbaar dat een professionele bakker broodverbeteraar zou gebruiken, want vers brood was dé norm bij de bakker. Toch zijn de behoeften van consumenten door de jaren heen veranderd, waardoor ook de bakker zijn werkwijze heeft moeten veranderen. Veel mensen willen tegenwoordig namelijk langer dan één dag kunnen genieten van hun brood van de bakker. Om aan die wensen tegemoet te komen, gebruiken steeds meer bakkers tegenwoordig toch een broodverbeteraar.
|
https://www.baktotaal.nl/ |